Премини надолу


За храненето

Една голяма  част от пълните хора са стигнали до там благодарение на неправилно хранене.

Моите схващания за правилно хранене са на първо място да има хигиена на хранене. Това не озна4ава просто да си измием ръцете преди да седнем на масата. Под хигиена на хранене разбирайте, че трябва да знаете какво и колко да хапвате през деня, за да не повишавате теглото си.

Сутрин е задължително да се закусва. Разбира се, не баница с боза или шкембе чорба. Макар че ако работата ви е повече физическа и това не е грешно. Закуската е препоръчително да бъде плодове или зеленчуци с препечена филийка. Около 10ч. задължително една междинна закуска.
На обяд може да се ядат храни богати на въглехидрати, постни ястия, тестени и макаронени изделия, разбира се без да се прекалява. Следобед ако усетите глад може пак плод, айран или някакъв сок, колкото да прилъжете организма.
Вечер Наблягайте на белтъчната храна - чисти меса (без мазнина, риба, морски дарове, мляко и т.н.), за да може организма да възстанови белтъчния баланс в мускулите.

Едно от погрешните според мен схващания е вечер да се набляга на салати и зеленчуци. Защото те съдържат основно въглехидрати, а обикновено след вечеря не се движим много и няма къде да изразходим тези въглехидрати. Те се преобразуват от черния дроб в мазнини и се трупат като запаси.

Друго важно нещо е да намалите солта до минимум без да я изключвате напълно. Същото е и със захарта и хляба.

Не е толкова трудно, само трябва да имате търпение и воля.
 

Калоян Колев
кинезитерапевт